top of page

На шляху створення термоядерних електростанцій

Американські вчені оголосили про найважливіший успіх на шляху створення термоядерних електростанцій. Вони стверджують, що їм вперше вдалося отримати від термоядерного реактора більше енергії, ніж було витрачено на підтримку роботи, пише NYT. Теоретично це відкриття може дати людству майже невичерпне джерело екологічно чистої енергії.

Експеримент провели вчені Ліверморської національної лабораторії ім. Е. Лоуренса у Каліфорнії. На дослідження було витрачено 3,5 млрд. доларів. Що було зроблено за ці гроші? Побудовано реактор, в який було поміщено капсулу з воднем розміром приблизно з горошину. Після цього водень розігріли і стиснули вдаривши по капсулі 192 променями з найпотужнішого лазера. Температура капсули з газом досягла 100 млн градусів Цельсія, що спекотніше, ніж у центрі Сонця. Виник тиск, що перевищує земний у 100 млрд разів. Почалася термоядерна реакція, яка призвела до виділення енергії.

Скажімо чесно – енергії було отримано трохи. Її вистачило б тільки щоб закип'ятити 10-15 чайників води. Здавалося б – такий собі результат за $3,5 млрд, але це початок, упевнені експерти. Головне, що тепер доведено – можна отримувати більше енергії, ніж витрачаєш.

23 перегляди
bottom of page