top of page

До російських лібералів

Палкий і проникливий журналіст Айдер Муждабаєв, називає російських лібералів найбезмозкішою частиною населення. У зв'язку з темою "хороших" і "поганих" росіян, що бурхливо розгорнулася в ці дні в мережах, я послухав парочку ліберальних висерів і щиро здивувався російським лібералам.

Шендерович, наприклад, як завжди, гне тему таджиків. "Ми не якісь таджики, - каже він, - Ми європейці, люди європейської культури, що виросли на Толстому, Чехові та Чайковському", до виникнення путінізму, мабуть, ніяк не причетні. Певне, таджики причетні.

Гойзман: "Ми ні словом, ні справою непричетні до того, що сталося з Росією." Тоді хто причетний? Марсіани?

Піонтковський в усьому звинувачує монголів і Орду, мабуть, вважаючи, що свідомість є розумовий стан, що раз і назавжди встановився, успадковане генетично. Де монголи сьогодні та що є Орда?

Шапошникова звинувачує населення "депресивних районів Зауралля", типу, це не ми, москвичі, а вони - якути, буряти та хакаси - довели країну до ручки. Мабуть, вони й пограбували власні світові запаси алмазів, золота та нафти та з сім'ями звалили на Захід, залишивши москвичів у злиднях під санкціями.

Заради справедливості треба сказати, що всі перелічені персонажі є відкритими критиками путінізму зі стажем. Проте, критика їх, пронизана тією ж червоточиною, як і весь російський лібералізм, - червоточиною імперської обраності. Вона-то і зводить, зрештою, до повного нуля всі вікові спроби російських лібералів стати вільними. Вона й дала підстави Муждабаєву назвати їх так, як він їх назвав. "Російський лібералізм закінчується там, де починається Україна" (Степан Бандера) або там, "де починається національне питання" (Мустафа Чокай).

Хто є європейці, з якими ототожнює росіян Шендерович? Це люди, які століттями проливали кров за своє громадянське право контролювати владу. Це люди, які навчилися не наділяти верховну владу ексклюзивними якостями, а вибивати її за двері кожні чотири роки. Це люди, які відмовилися від імперських амбіцій та створили зрілі нації-демократії. Європейці не допустили б обнуленіша і його 22-х річного правління, а тим більше свого пограбування нечисленним і мерзенним бандитським угрупованням. Які підстави є у росіян вважати себе європейцями? Чи допомогли їм Толстой з Чайковським?

Не всі європейці читали Гессе, Кафку, Камю та Пруста, і не всі вони, затамувавши подих, слухають Баха, Бетховена, Шопена та Шуберта. Культура як така, навряд чи, формує колективне громадянське свідомість. Російська культура не формує його однозначно.

Гойзманівська установка на непричетність до путінізму "ні словом, ні ділом" у Європі, а тим більше в Америці, за аргумент би не зійшла. "Ми самі винні у своїй поневоленості. Винні тим, що мовчали, - говорили американці у роки війни за незалежність від Британії 200 років тому, - Більше ми мовчати не будемо". І не мовчать, а скрупульозно аналізують кожен крок свого уряду і "тицять йому в морду", якщо він бреше. Причому роблять це не окремі, розрізнені ліберали, а все суспільство в особі університетів, науковців та бізнес-спільнот, акторських гільдій, журналістських організацій, громадських інституцій. Мовчання, коли всі чують, бачать, розуміють, але не кажуть їсти вина, вважають американці. Мовчання Герасима.

Монголії. Сьогодні це одна з демократій, що найшвидше розвиваються у світі. Дух свободи у ній витає повітря, самоврядування - головний постулат влади, а стрімкий розвиток видно неозброєним оком. Очевидно, що до монголів російським "лібералам", як до неба.

Орда. Що це? Це універсальна форма самодержавства, тобто одноосібного правління, централізації та сакралізації влади, що супроводжуються нещадним пограбуванням своїх та чужих. Ордами донедавна було все людство. Європейці винятку не склали, однак вони зуміли зупинитися і навчилися співвідносити свої дії не зі своїми бажаннями, а з принципами права та сучасного світового порядку.

У виникненні путінізму - сьогоднішньої російської Орди - винні не міфічні монголи, а реальні росіяни, які виявилися нездатними бути громадянами, які усвідомлюють і визнають свою відповідальність за все, що відбувається в їхній країні, у тому числі і за підлу війну в Україні. У російських (і неросійських) є шанс перестати бути ордою. Його їм подарує Україна – своєю неминучою перемогою. Не проґавте ж цього шансу. Перестаньте бути Герасимом.

Слава Україні!


===// за мотивами допису френдеси в мордокнижці ===//

70 переглядів
bottom of page