top of page

Чи законна продукція з канабідіолом (КБД) в Європі?


Як і слід було б очікувати від хімічної сполуки, отриманої з рослини канабісу, КБД швидко опинився під пильною увагою громадськості і викликав деякі суперечки. Ці розбіжності можна звести до наступного питання: чи слід розглядати продукти з КБД як їжу, харчові добавки, нові харчові продукти, ліки або все вищеперелічене? Ці питання стали предметом численних дискусій в таких країнах, як Швеція, Італія та Австрія, що призвело до значної плутанини щодо правового статусу КБД. Фактично, правовий статус продуктів з КБД, як може здатися, варіюється від однієї європейської країни до іншої - але чи так це насправді?


Хоча деякі європейські країни і намагаються накласти повну заборону на маркетинг продуктів з КБД, це жодним чином не зупиняє імпорт продуктів, отриманих з конопель, з-за кордону. Якщо правовий статус канабіноїдів в одній країні виявиться нечітким, це створить разючу суперечність як з постановою суду ЄС про те, що КБД НЕ є небезпечним наркотичним засобом, так і з однією з ключових цінностей ЄС: вільне переміщення товарів, в тому числі вироблених з конопель продуктів з КБД.


При цьому слід прояснити одну річ: назагал вважається, що продукти з КБД для повсякденного використання повинні просуватися як продукти для способу життя, а не в лікувальних цілях. Не вартує продавати такі продукти як «ліки», і будь-які заяви про здоров'я, зроблені представниками бізнесу, абсолютно заборонені, що є правилом номер один відповідності суворим нормам і керівним принципам.


Що таке «нові продукти харчування»?


Основна причина, по якій правовий статус продуктів з КБД здається, щонайменше, незрозумілим - це триваюча юридична головоломка, широко відома під визначенням «нові продукти харчування».


Каталог нових продуктів харчування - це база даних з актуальню думкою про «нові» харчові інгредієнти, а також про те, чи вважаються вони «новими» (які вимагають попереднього дозволу) чи ні. Каталог управляється державами-членами ЄС, але не має обов'язкової юридичної сили. Саме Закон про Нові продукти харчування, який є європейським законом, має переважну силу, а не сам каталог як такий. Визначальним фактором є те, а чи широко вживалася їжа в Європі до 1 травня 1997 року чи ні. Не вдаючись в подробиці і докази, ясно, що Європа споживала значний обсяг екстракту конопель до 1 травня 1997 року, а це означає, що більшість екстрактів конопель не є «новими», а є просто харчовим інгредієнтом. Це також знайшло своє відображення в каталозі нових продуктів харчування до січня 2019 року.


У січні 2019 року каталог нових продуктів харчування, який в період з 1997 по січень 2019 року позиціонував екстракти конопель як «Не нові» (тобто продукти, які не потребують попереднього дозволу на продаж), був змінений в третій раз під тиском кількох держав-членів . Раптово екстракти конопель, що не були «новинкою» протягом останніх десяти років, тепер були описані як раптово «нові»....


Позиція такої відомої компанії, як Kannaway, приміром, полягає в наступному:

“хоча ми продовжуємо сумніватися в легітимності визначення продуктів з конопель і КБД як «нових» (і тим самим ми підтримуємо судову тяжбу, що ведеться Європейською промисловою асоціацією конопель), ми також повністю усвідомлюємо, що процедура кваліфікації в каталог нових продуктів харчування як така не є обов'язковою. Іншими словами, хоч би яким був запис в каталозі нових продуктів харчування, він ще не визначає статус КБД в будь-якій країні. Це, в свою чергу, призводить до дещо неясного статусу в деяких країнах, але до тих пір, поки будь-яка країна не оголосить КБД «незаконним» на ринку шляхом введення конкретних місцевих законів, ми ставимося до керівних принципів нових продуктів харчування як до таких , якими вони є: необов'язковими порадами, а не обов'язковими правовими актами. Природно, якщо будь-яка країна ЄС змінить свій закон, вводячи повну заборону на КБД (або будь-який інший каннабіноїд), Kannaway підкориться, одночасно борючись за скасування будь-якого такого рішення.”

В грудні 2020-го року компанія Kannaway, продовжуючи агресивну експансію на нові ринки, анонсувала відкриття свого другого складу в Європі (після Варшави) в Росії, в Москві. Спершу передбачалось, шо це відбудеться вже в лютому місяці, але до тепер цього не відбулось. Представник компанії Юрій Бородянський налаштований оптимістично: "Ждем! ... Проблем нет, документы отправляются по почте онлайн, в этом задержка, все основное сделано". Але, очевидно не все так однозначно. Проте, якщо цей склад таки запрацює, це буде і великий правовий прорив, котрий підштовхне ринок КБД ....

15 переглядів
bottom of page