top of page

АСМР - гладимо мозок


В Інтернеті є цікава властивість - він робить помітними особливості людської психіки. За допомогою інтернету ми дізнаємося, які речі нам подобаються (наприклад, кошенята), а що - відштовхує (наприклад, коробочки лотоса). Відносно недавно таким же випадковим чином в Інтернеті був виявлений цікавий і приємний ефект, названий автономною сенсорною меридіональною реакцією (АСМР, ASMR). Що ж це таке?


У вікіпедії дається досить розпливчасте визначення «феномен сприйняття, що характеризується виразним приємним відчуттям поколювання на шкірі голови або інших частинах тіла у відповідь на певні зорові, слухові і (або) когнітивні стимули». Це визначення має недолік в тому, що стимули в ньому ніяк не описані. У той же час їх цілком можна виділити:


Звукові стимули


Головним стимулом / ознакою АСМР є шепіт або неголосна мова. До неї часто додають звуки шарудіння або шкрабання - шурхіт паперу, скрип нігтів по яких-небудь поверхнях, шипіння пари, що виходить і інші. Дія стимулів посилюється використанням 3D-мікрофонів, що дають відчуття положення звуку, використанням у мові акценту або іноземної мови. Окремим стимулом є музика.


Візуальні стимули


Серед візуальних стимулів виділяють плавні рухи рук і механічну роботу (типу перегортання сторінок).


Реальні / рольові / соціальні


Ще один тип стимулів - це дії, з якими ви можете зіткнутися в реальності, наприклад, відвідування перукаря, або ж рольова імітація таких дій в відео. Також сюди можна віднести відео, що дають відчуття турботи і причетності.


Сприйнятливість до АСМР


Якщо ви відчували відчуття «мурашок», слухаючи музику або відвідуючи перукаря, то великі шанси, що і АСМР вам сподобається. В принципі, для перевірки не потрібно спеціальних зусиль, досить запустити, бажано з навушниками, відповідне відео в YouTube, котрих на сьогодні там маса ...


Механізм роботи


На сьогоднішній день наукових робіт з вивчення АСМР ще немає, і феномен чекає своїх дослідників. Мені здається, що цей ефект лежить головним чином в роботі мозку, але і нервова система теж бере участь. За спостереженнями на собі, з одного боку, схожі мурашки виникають від деяких типів музики, з іншого боку, схожі відчуття виникають при відвідуванні перукарні в реальному житті.


Я нічого не відчуваю!


Нічого страшного, люди різні, у вас, можливо, є якісь стимули отримання задоволення, яких немає у нас.


А це не небезпечно?


Це - звичайний звук, немає навіть претензії на якісь особливі способи роботи з мозком. Відповідно, ніякої небезпеки бути не повинно....

15 переглядів
bottom of page